Koopwoningmarkt juli 2024
Wat zijn de verwachtingen voor de huizenmarkt en hypotheekrente? Deze toonaangevende partijen geven hun visie.

Wat doet de huizenmarkt en de hypotheekrente?

Wat zijn de verwachtingen voor de huizenmarkt en hypotheekrente? Deze toonaangevende partijen geven hun visie.

Op deze pagina

Recente prijsontwikkelingen huizenmarkt

In juni van dit jaar waren de prijzen van bestaande koopwoningen bijna 10% hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna 2 jaar.  (Bron: CBS en het Kadaster).

Prijsstijjging bestaande koopwoningen
(tov 2023)

+ 0 %

Bestaande koopwoningen waren in juni bijna 10% (9,7%) duurder dan een jaar eerder.

Aantal verkochte koopwoningen
(tov 2023)

+ %

In het eerste halfjaar van 2024 zijn 92.383 woningen verkocht, bijna 9% meer dan een jaar eerder.

Gemiddelde prijs koopwoning
(2024)

0

Volledig rapport

Volledige analyse van CBS (juli 2024)

Verwachtingen huizenmarkt en hypotheekrente

In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen de economen van deze instanties zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen:

"We verwachten voor 2024 een verdere daling van de hypotheekrente."

Belangrijkste verwachtingen ABN-AMRO:

ABN-AMRO verwacht voor 2024 een stijging van 7,5%. Volgens ABN-AMRO zullen de huizenprijzen in 2025 naar verwachting verder stijgen met 5%.

“De grotere stijging komt vooral door de loonstijgingen en dalende hypotheekrentes, waardoor mensen meer hypotheek kunnen krijgen. Wel zijn er behoorlijke prijsverschillen tussen de diverse provincies en ook het energielabel speelt tegenwoordig een belangrijke rol. “

ABN-AMRO verwacht dat de hypotheekrente verder zal dalen. 

“Lagere rentetarieven van de ECB zullen de rentes met langere looptijden op financiële markten omlaag drukken. De tienjaarsrente op Nederlandse overheidsleningen zakt volgens onze prognoses van 2,75% nu naar 2% eind volgend jaar. Als onze ramingen uitkomen, dan zullen ook de rentetarieven voor hypotheken omlaag komen.”

ABN-AMRO verwacht dat het aantal woningverkopen in 2024 zal stijgen met 10%. In 2025 zullen ze nog eens verder stijgen met 2,5%.

Meer informatie

Volledig rapport

Volledige analyse van ABN-AMRO (juli 2024)

"Prijzen van koopwoningen stijgen flink door."

Belangrijkste verwachtingen ING:

ING verwacht dat de huizenprijzen eind 2024 tussen de 7% en 9% hoger zullen liggen dan eind vorig jaar. Voor 2025 verwacht ING een verdere huizenprijsstijging van rond de 4%.

ING verwacht dat de kapitaalmarktrentes volgend jaar redelijk op hetzelfde niveau blijven met wellicht een kleine daling vanaf huidige niveaus. Dit vergroot de kans dat de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode komende tijd ook stabiel blijven of licht dalen.

Voor dit jaar verwacht ING een hoger aantal woningverkopen. In hun basisscenario verwachten zij 195.000 verkopen van bestaande woningen in 2024, een stijging van ongeveer 6,5% ten opzichte van vorig jaar. In 2025 verwachten zij eveneens 195.000 verkopen, een stabilisatie ten opzichte van dit jaar.

 

Meer informatie

Volledig rapport

Volledige analyse van ING (juli 2024)

"Huizenprijzen stijgen verder, doorsnee (aspirant)koopstarter komt ruim een ton tekort"

Belangrijkste verwachtingen Rabobank:

Rabobank verwacht dat koopwoningen dit jaar gemiddeld 6,7% duurder uitvallen dan in 2023, gevolgd door een verdere huizenprijsstijging van 5,2% in 2025.

Rabobank verwacht dat de kapitaalmarktrentes zich rondom het huidige niveau blijven bewegen. De toekomstige renteontwikkeling blijft wel met veel onzekerheid omgeven.

Hoewel de rentes naar verwachting stabiliseren, verwacht de Rabobank dat de leenruimte in 2024 en 2025 toch flink toeneemt. Dit is volgens hen te danken aan de stijging van de lonen. 

Voor dit jaar gaan zij uit van een gemiddelde cao-loonstijging van 5,7%. Volgend jaar verwachten zij een stijging van 4,5%. Ook in 2023 stegen de cao-lonen al met ruim 6%.

 

Door de gestegen lonen kunnen huishoudens dit jaar bij een twee keer modaal inkomen € 10.000 meer lenen dan in 2022. Volgend jaar komt daar nog eens een kleine € 20.000 euro bij. 

Het inkomen dat huizenkopers nodig hebben om de mediane koopwoning die in de eerste vier maanden van 2024 is verkocht geheel met een hypothecaire lening te kunnen financieren, verschilt sterk tussen regio’s. Anderhalf keer het modale inkomen volstaat bijna nergens, maar met twee modale inkomens kunnen huizenkopers in het merendeel van de gemeenten wel terecht.

In goedkopere gemeenten als Heerlen, Kerkrade en Pekela is een huishoudensinkomen van € 60.000 (iets minder dan anderhalf keer modaal) toereikend voor de doorsnee geprijsde koopwoning.

Gemeenten waar je er niet komt met twee modale jaarinkomens zijn vooral te vinden in de Randstad en in Eindhoven en omgeving. In het Gooi, langs de kust (Bloemendaal en Wassenaar) en rondom Amsterdam moeten huishoudens maar liefst ruim een ton verdienen om een doorsnee geprijsde woning te kunnen financieren. 

Meer informatie

Volledig rapport

Volledige analyse van Rabobank (juni 2024)

Stel een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie van mij.

 

* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.

Paul de Rooij financieel advies

Andere berichten die je misschien interessant vindt